Home > politik > Sharing is caring.

Sharing is caring.

Kerajaan Negeri Selangor sekarang telah memberi 20 meter padu air percuma atau lebihkurang RM11.40 setiap bulan pada setiap rumah dan perkara ini dicatitkan pada bil air setiap bulan dan rakyat dapat melihat nilai ini setiap bulan.

Pada hal air ini tidaklah percuma kerana Kerajaan Negeri Selangor telah berhutang dengan SYABAS hampir RM400 juta dan hutang ini mesti dibayar oleh duit rakyat juga (dari pelbagai cukai).

Tetapi kebanyakan rakyat tidak sedar bahawa nilai pelbagai subsidi yang diberi Kerajaan Pusat jauh lebih besar dari air percuma tersebut contohnya gas LPG cuma RM26.60 setong padahal harga sebenar RM53.62 jadi kerajaan bagi subsidi RM27.00 setong. Dan nilai subsidi ini tidak dicatit, rakyat tidak tahu nilai subsidi sebenar (bantuan kerajaan).

Nilai air yang kecil tersebut dapat dilihat setiap bulan dan perkara inilah yang diperbesarkan besarkan. Padahal kerajaan belanjakan hampir 18 billion untuk pelbagai subsidi bagi rakyat satu Malaysia. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Advertisements
Categories: politik
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: